OFTE STILTE SPØRSMÅL & RÅD / VEILEDNING
Jeg har innbygget motor og min ventilator bråker
Man skal her være oppmerksom på at støyen fra motoren kan skyldes flere ting. Det er ikke sikkert at det feiler ventilatoren noe. Vi erfarer at det kun i sjeldne tilfeller er motoren som er defekt. Feilene/forhindringen kan være som nedenstående:
1. Støy i motor. Her vil man typisk kunne høre at noe er i stykker i motoren, muligvis kan man høre noe som treffer imot møllen i motoren. Motor kan også være i ubalanse og det kan gi en kraftig resonans/vibrasjon. Sjekk om det kunne være en installasjonsfeil (skrue osv.) eller om noe har falt ned i motoren.
2. Avtrekkskanal. Det er her man typisk opplever en forhindring/feil. Avtrekkskanalen er en meget stor og viktig faktor for lyden/støyen og sugeevnen på ventilatoren. Man skal bruke ventilatorens maksimale avtrekksdimensjon (Ø 150 mm på de fleste ventilatorer og Ø 120 mm på de resterende). Det er veldig viktigt at avtrekket har samme dimensjon HELE VEIEN GJENNOM, dvs. fra ventilatoren og opp til taket/veggen og evt. opp gjennom takhetten. VÆR OPPMERKSOM PÅ at mange takhetter kjører med mindre dimensjon og dette vil gi motoren mer motstand og den vil dermed støye mer enn nødvendig og gi en dårligere effekt. Her vil man kunne høre noe kraftigere motorstøy enn normalt. Knekk/bøyninger i avtrekkskanalen vil også resultere i mer motstand og dermed mer støy/lavere effekt. Unngå så vidt mulig knekk/bøyninger generelt og især alt for skarpe knekk. Hold knekkene så bløte som mulig. Avtreksslange ”knekker” nemt i bøyninger og gir dermed mindre plass til luftstrømmen. Faste rør bevarer samme diameter hele veien! Hvis avtrekkskanalen ét enkelt sted i forløpet snevrer inn til en mindre diameter, kan man like så godt kjøre denne diameter hele veien. Det vil ha den samme effekt. Avtrekkskanalens materiale: Helst bruk fast avtrekkskanal (PVC/spirorør) eller lyd- og varmeisolert avtrekkskanal. For å kunne teste om det er pga. avtrekkskanalen at støyen oppstår, kan man avmontere avtrekkskanalen nede ved ventilatorens avtrekk. Hvis støyen forminskes, så er det sannsynligvis avtrekkskanalen, hvis støyen derimot slett ikke endrer seg, skal man lese nedenstående.
3. Undertrykk. I godt isolerte boliger glemmer man å tilføre luft til ventilatoren. Hvis ventilatoren kjører og dermed suger all luft ut av boligen og ingen ny og frisk luft kommer inn, har ventilatoren ikke noe luft å ta av til slutt. Her vil man kunne oppleve at motoren vil støye mer enn normalt da den ikke kan trekke noe luft gjennom. Bemerk hvis det er installert et desentralanlegg i boligen, kjører det også med undertrykk. Hvis begge apparater kjører på samme tid vil det også gi utfordringer, her er det viktigt man ”lufter inn” hyppigere eller bruker det potentialefri relé på ventilatoren (ikke alle ventilatorer) og får tilsluttet disse to apparater sammen.
4. Fettfilter & kullfilter. Husk å vedlikeholde filterne, for optimert effekt og lyd. Fettfiltrene skal rengjøres regelmessig da de ellers vil gi mer luftmodstand og miste funksjonsevnen inntil de blir rengjort igjen. Kullfilteret skal også rengjøres eller skiftes ut jevnlig.
5. Sammenlikning. Bemerk at ventilatorer i dag måles etter samme normer i EU. I standardnormen er det helt spesifikke krav med hensyn til avstand mellom platetoppen og ventilatoren, rommets størrelse, isolering, avtrekkskanal og annet, for å gøre det likt for alle produsenter. Det er en standardmåling, som er lik for alle ventilatorer solgt i EU. Det er ikke nødvendigvis det oppgitte lydnivå i dB man får med en måling laget hjemme eller ute hos forhandleren. Forholdene kan være forskjellige fra sted til sted. Hvis man følger ovenstående anbefalinger mht. til avtrekskanalen, vil lydniveået minimeres mest mulig.
Jeg har ekstern motor og min ventilator/motor bråker
Man skal her stadig følge anbefalingene med hensyn til avtrekskanalen, som beskrevet ovenfor.
Det kan også være andre grunner til at man opplever støy.
1. Luftstøy. Bemerk at luftstøyen skjer av helt naturlige grunner, da det er helt naturlig at luften som passerer gjennom ventilatoren vil gi fra seg lyd. Luftstøyen blir høyere jo mer luft som trekkes gjennom ventilatoren, men denne luftstøyen vil stadig være mindre enn ventilatoren med innbygget motor.
2. Isolering. Man skal huske å isolere den eksterne motor (gjelder kun motor på loft eller i kjeller). Lyd- og kondensisolering anbefales. Lydisoleringen vil dempe støyen og kondensisoleringen vil holde kulden ute av motoren, så man minimerer kondensvann i motoren.
Den eksterne loftmotor bør ikke plasseres direkte på harde overflater da dette kan skape resonans og vibrasjoner, som evt. kan høres i boligen.
Min ventilator suger ikke ”nok”
Det er ventilatorens viktigste oppgave å fjerne lukten. For å oppnå maksimalt og optimalt sug er det utrolig viktig at man:
- Velger den ventilator som passer til ens behov
- Installerer den korrekt og installerer den med korrekt tilbehør
- Bruker produktet korrekt
- Konstaterer en evt. oppstått feil
1.Behovet
Det er viktig at sugekapasiteten i ventilatoren er kraftig nok til ditt kjøkken, da den skal kunne skifte ut luften i rommet mellom 10 og 20 ganger i timen. For å finne ut om en ventilator har sugekapasitet nok til ditt kjøkken, skal det lages en liten utregning. • Kjøkkenets romfang = lengde x bredde x høyde • Gang dette tall med ti, det vil si, at hvis ditt kjøkken er 6 meter i lengden, 3 meter i bredden og 2,5 meter i høyden er romfanget 45 m3, og ventilatoren skal derfor ha en sugekapasitet på minimum 450 m3 pr. time, for å kunne dekke tilstrekkeligt (all luften skal som nevnt utskiftes 10 til 20 ganger i timen).
2.Installasjon
Høyde
Sørg for at ventilatoren har den korrekte høyde over platetoppen, vi anbefaler min. 50 - 65 cm over ved el-platetopper og 70-85 cm over gass-platetopper.
Ved vertikale/skrå modeller kan ventilatoren senkes ned til 40 - 55 cm over platetoppen fra bunnen av ventilatoren og ned til platetoppen. Her skal man være oppmerksom på at ved gass-platetopper gjelder ikke dette, da det kan være brannfarlig.
Ved takintegrerte modeller skal man sørge for å sentrere ventilatoren så godt som mulig over platetoppen. Jo mer sentrert, jo bedre sug.
Avtrekk
Vi anbefaler at man bruker så stort avtrekk som mulig (max diameter på ventilatorens avtrekk, f.eks. Ø150mm). Dette gjelder hele veien i avtrekksforbindelsen. Hvis takhetten eller hullet i veggen/taket har en innsnevring vil man oppleve trykktap, som vil forårsake mer støy og mindre sugeevne.
Vi anbefaler bruk av fast avtrekk (pvc i flat el. rund) eller lyd, varme & brannisolert aluminiums avtrekk (sjekk våres program). Unngå unødvendig avstand fra start- til sluttpunkt, unngå knekk i avtrekkskanalen hvis mulig. Hvis man velger fast avtrekk, så husk å isolere avtrekket mht. lyd og varme.
3.Brug av ventilator
3. Undertrykk. I godt isolerte boliger glemmer man å tilføre luft til ventilatoren. Hvis ventilatoren kjører og dermed suger all luft ut av boligen og ingen ny, frisk luft kommer inn, har ventilatoren ikke noe luft å ta av til slutt. Her vil man kunne oppleve at motoren vil støye mer enn normalt, da den ikke kan trekke noe luft gjennom. Bemerk: hvis der er installert et desentralanlegg i boligen kjører det også med undertrykk. Hvis begge apparater kjører på samme tid vil det også gi utfordringer, her er det viktig at man ”lufter inn” hyppigere eller bruker det potensialefri relé på ventilatoren (ikke alle ventilatorer) og får tilsluttet disse to apparater sammen.
Fettfilter & kullfilter
Husk å vedlikeholde filterne for optimert effekt og lyd. Fettfiltrene skal rengjøres regelmessig da de ellers vil gi mer luftmotstand og miste funksjonsevnen inntil de blir rengjort igjen. Kullfilteret skal også rengjøres eller skiftes ut jevnlig.
Det er viktig at ventilatoren kan sende samme mengde luft tilbake i kjøkkenet som den suger ved bruk av kullfilter (resirkulasjonsmetoden). Ellers vil man kunne oppleve trykktap og dermed mer støy og mindre sugeevne. En ventilator som monteres i eller under et overskap eller krydderhylle, skal kunne komme av med luften bak krydderhyllen eller gjennom skapet og ut i kjøkkenet igjen. Vi anbefaler at man setter en avtrekkskanal på som kan føre luften fra ventilatoren og opp til overkanten av skapet/krydderhyllen for å unngå fuktskader i skapet. Bemerk; i modeller som henger fritt på veggen, eller ned fra taket (fritthengende), hvor man skal bruke den medfølgende skorsten med utskårne riller, skal disse riller være helt synlige etter installasjon. Luften vil nemlig resirkulere gjennom disse hullene.
Effektiv bruk av ventilatoren
Start alltid ventilatoren 10 min før matlagingen. Ved å gjøre dette oppnår du:
- Sirkulasjon, så ventilatoren lettere kan fange matosen og dampen
- Mindre kondensvann, da ventilatoren og avtrekkskanalen blir varmet opp med stuetemperatur i stedet for å møtes med det varme matos og damp.
Husk å la ventilatoren kjøre i 10 min. etter endt matlaging, så ventilatoren kan suge det resterende av matosen og dampen.
4. Oppstått ”feil”
Sjekk avtrekkskanal
Det er en god ide at man altid sjekker avtrekkskanalen at den ikke er løs pga. manglende fastsettelse. Sjekk også at det ikke er skjedd en tilstoppelse i avtrekkskanalen, pga. noe utenfrakommende/fallene gjenstand/dyr.
Sjekk returventiler
Det er viktig at returventilene/klappene kan åpne helt ved aktiveringen av motoren. Hvis noe utenfrakommende har blokert returventilene eller ventilen vil man kunne oppleve mindre sug eller ingen sug og det vil hermed også skape en masse støy.
Returventilene eller ventilen kan også sette seg fast hvis den fleksible avtrekksslange strammes for hardt fast med spennebånd.
I dag bruker man for det meste uttrykket ventilator eller kjøkkenvifte. Vi deler ventilatorgrupperingene som nedenstående:
Standard ventilator (Monteres fritt på vegg el. under skap)
Uttrekksventilator (Monteres under skapet)
Innbygget ventilator (Monteres under/inni skapet)
Vegghengt ventilator (Monteres på veggen)
Fritthengende ventilator (Monteres i taket)
Takintegrert ventilator (Monteres inn i taket)
Bordventilator (Monteres i kjøkkenbordet)
Funksjonen til en ventilator, er å filtrere matos, fett og lukt ved matlagingen, og forhindre det i å spre seg til andre rom i huset.
I de moderne kjøkkener er ventilatoren også blitt en mer viktig del i kjøkkenet. Ventilatoren suger ikke kun matosen, men suger også folks blikk og oppmerksomhet med sitt design, funksjonalitet, og ikke minst den høye kvalitet.
1. Vi anbefaler at man kobler ventilatoren til strøm og sjekker funksjoner innen montering. Her vil man kunne konstatere en evnt. feil innen det store installasjonsarbeidet er satt i gang.
2. Sjekk de synlige deler på ventilatoren innen montering. Det kan være riper såvel som andre merker osv.
3. Sjekk at det er den riktige modell med bredde, farge, intern/ekstern motor osv.
4. Vi anbefaler en fagmann til monteringen av ventilatoren.
Ventilatorer kan fungere på forskellige måter. Den letteste måten å inndele dem i grupper er som nedenstående:
Ventilator med innbygget motor og avtrekk til det fri
Denne er en av de mest populære måter å bruke ventilatoren på og mange husstander bruker denne metoden. Det forbindes en avtrekkskanal til ventilatoren som sender luften ut av boligen. Motoren sitter inni ventilatoren.
Ventilator med innbygget motor med kullfilter (resirkulasjon)
Denne bruker man typisk hvis avtrekk til det fri ikke er mulig. Dvs. det ikke er et alternativ. Med denne metoden behøver man ikke en avtrekkskanal på ventilatoren, da luften bare skal sendes tilbake inn i kjøkkenet. Derav kommer uttrykket resirkulasjon. Kullfilteret man tilkjøper til ventilatoren her, renser lukten så ventilatoren stadig vil fungere med å suge dampen/matosen og samtidig fjerne lukten.
Ventilator med ekstern motor
Her er det snakk om en ventilator uten en motor i. Man kjøper en ekstern motor til enten loft/kjeller, yttervegg eller på utvendig tak. Ideen her er å oppgradere motoren til noe kraftigere, men viktigst av alt slippe for motorstøy i kjøkkenet.
Ventilator til sentralmotor (sentralutsug)
I flere boligbygg, men også i andre typer boliger finnes det en sentralmotor på loftet/taket. Denne kan være satt til flere ventilatorer eller flere rom, som den skal suge fra. Her har ventilator kun den funksjon med å åpne og lukke ventil, hvor motoren styrer all sug typisk uavhengig av ventilatoren. Vi har også en nyhet til enebolig med egen motor som trekker fra flere rom.
Sørg alltid for at en fagkyndig monterer produktene
HØYDE
Sørg for at ventilatoren har den korrekte høyde over platetoppen, vi anbefaler 50 – 65 cm over el-platetopp og 70-85 cm over gass-platetopper.
Ved vertikale/skrå modeller kan ventilatoren senkes ned til 40 – 55 cm over platetoppen fra bunnen av ventilatoren og ned til platetoppen. Her skal man være oppmerksom på at ved gass-platetopper gjelder ikke dette, da det kan være brannfarlig.
Ved takintegrerte modeller skal man sørge for å sentrere ventilatoren så godt som mulig over platetoppen. Jo mer sentrert, jo bedre sug.
AVTREKK
Vi anbefaler man bruker så stort avtrekk som mulig (max diameter på ventilatoren avtrekk, f.eks. Ø150mm). Dette gjelder hele veien i avtrekksforbindelsen. Hvis takhetten eller hullet i veggen/taket har en innskrumpning vil man oppleve trykktap, som vil forårsake mer støy og mindre sugeevne.
Vi anbefaler bruk av fast avtrekk (pvc i flat el. rund) eller lyd, varme & brannisolert aluminiums avtrekk (sjekk vårt program). Unngå unødvendig avstand fra start til sluttpunkt, unngå knekk i avtrekkskanalen hvis mulig. Hvis man velger fast avtrekk, så husk å isolere avtrekket mht. lyd og varme.
Vi anbefaler bruk av en lyddemper ved motoren (enten ved ventilatoren eller den eksterne motor) for å dempe støyen fra motoren.
Hvis avtrekkskanalen har en horisontal helning anbefaler vi bruk av en kondensvannsamler for å unngå tilbagestrøm av evt. kondensvann i avtrekkskanalen.
Hvis avtrekkskanalen går ut gjennom veggen og motoren er innbygget i ventilatoren, anbefaler vi en murgjennomføring med automatisert lukkespjell for å unngå at kulde i huset og kan danne kondensvann. Hvis man ikke ønsker ovenstående løsning skal man som regel alltid bruke en avtrekksstuss med fjærbelastet returventil, denne vil sørge for at avtrekksstussen ikke står åpen når motoren er slukket.
Bemerk vi tilbyr også flate (f.eks. 1m flatkanal) avtrekkskanaler til boliger med mindre plass til avtrekkskanalen.
ISOLERING
Vi anbefaler man isolerer avtrekkskanalen med lyd og varme isolering samt evnt den eksterne motor på loftet. Lydisoleringen vil dempe lyden og varmeisoleringen vil holde kulden ute.
Det er utrolig viktig at den eksterne loftsmotor blir varmeisolert. Motoren trekker varmen nedefra kjøkkenet og hvis det er for kaldt i motoren vil det dannes kondensvann, dette kan skade både ventilatoren og motoren. Den eksterne motor kan evt. rulles inn i isolering og ligge på dette. Det krever ikke at den blir montert, bare at den ligger bløtt og er isolert. Hvis motoren monteres direkte på en hard overflate kan dette skape vibrasjoner og resonans.
KULLFILTER
Hvis en ventilator skal brukes med kullfilter (resirkulasjon dvs. uten avtrekk) skal man sørge for at luften ventilatoren suger inn kan komme tilbake i kjøkkenet igjen. Det er viktig at ventilatoren kan sende samme mengde luft tilbake i kjøkkenet som den suger. Man vil eller kunne oppleve trykktap og dermed mer støy og mindre sugeevne. F.eks. hvis ventilatoren sender luften tilbake inn bak et krydderskap anbefaler vi at det er lufttilførsel derfra inn i kjøkkenet. Vi anbefaler man setter en avtrekkskanal på som kan føre luften bak skapet og evt. opp til hvor luften sendes inn i kjøkkenet, for å unngå fukt bak skapet.
Bemerk modeller som henger fritt på veggen eller ned fra taket (fritthengende), her skal man bruke den medfølgende skorsten med de avlange hull i så de blir synlige etter installasjon. Luften vil nemlig resirkulere gjennom disse hull.
Hvis du skal fornye ditt kullfilter skal du ta fatt i din forhandler. Se overblikk over kullfiltre her.
STRØM
Våres ventilator skal tilkobles 220-240V strøm og det skal tilkobles jordet forbindelse.
I noen boliger har man skråtak.
Ventilatoren er standard beregnet til rette tak med 0 grader i helning.
Hvis man ønsker ventialtoren skal tilpasses tak med helning, skal man bestille en "smig skæring" fra forhandleren. Her vil vi & forhandleren kreve detaljer på grader helning så det blir gjort korrekt.
Man skal opplyse 2 vittige detaljer:
- Hvor mange grader helning er det dér hvor ventilatoren skal henge
- Hvor den er høyest når man står og ser inn på ventilatoren fra fronten
Der er flere måter man kan finne helningsgraden på:
1. Tekniske tegninger på husets tak
2. Vinkelmåler / app på telefon
3. Bruk evt. formel nedenfor. Du gjør som på bildet. Det måles 100 cm ut fra vegg, ta separasjonen så måler man derfra og til taket. Målet man får her taster man inn nedenfor, hermed får man gradene på dit tak som resultat (NB. målinger lages på eget ansvar og SILVERLINE kan ikke holdes ansvarlig for feil i målinger):
Effektiv ventilasjon
Start alltid ventilatoren 10 min før matlagingen. Ved å gjøre dette oppnår du:
- Undertrykk, så ventilatoren lettere kan fange matosen og dampen
- Mindre kondensvann, da ventilatoren og avtrekkskanalen blir varmet opp med stuetemperatur i stedet for å møtes med den varme matos og damp.
Husk å la ventilatoren kjøre i 10 min. etter endt matlaging så ventilatoren kan suge det resterende av matosen og dampen.
Ventilatorer suger bedre, jo bredere de er. Du bør naturligvis ikke velge en ventilator som fyller alt for mye i forhold til størrelsen på kjøkkenet, men grunnleggende kan man si, at jo mer av platetoppen en ventilator kan dekke, jo bedre er det.
Kondensvann kan være et stort problem for mange. Problemet blir større i kaldere omgivelser.
Kondensvann oppstår pga. varme og kulde som møtes. Ventilatoren skaper kontakt mellom varme fra boligen og kulde utenfra, derfor vil vi prøve å forklare deg omkring dette problem.
Det er 2 helt naturlige grunner til problemet, som er forklart her:
- Ventilatoren suger ”alt for godt”. Ja, det er et godt avtrekk, dvs. man har brukt en avtrekkskanal med stor diameter eller god plass, og avstanden mellom start og slutt på kanalen er muligvis meget kort, derfor kan det komme masse kald luft ned til ventilatoren utenfra. Noe annet kan være, at man mulig har montert avtrekkskanal i aluminium eller metall (spirorør) som blir veldig kaldt. Her skjer det at den varme dampen som suges opp gjennom ventilatoren treffer den kalde overfladen i avtrekkskanalen som dermed skaper kondens. Avhengig av hvilket verdenshjørne utvendig avtrekk peker mot, kan det også blåse kald luft inn gjennom lengre avtrekkskanaler.
Vær oppmerksom på at det kondensvann som oppstår vil renne ned innvendig i avtrekkskanalen, inn i ventilatoren og tilslutt ende på platetoppen. Vannet kan ligne olje da kondensvannet tar opphopede fettpartikler med seg fra den innvendige side av avtrekkskanalen eller fettfiltrene.
- Ventilatoren suger ikke godt nok. Her er det i forhold til ovenstående eksempel motsatt. Ventilatoren suger ikke damp nok, derfor vil det skje en konsentrasjon av den varme damp i og omkring ventilatoren, og så vil man her kunne se en ”dampbad-effekt", som gjør at det samler seg forholdsmessig mye fukt i ventilatoren.
Begge forklaringer er det løsninger på og anbefalinger til. Se vennligst nedenstående:
- I mange isolerte hjem glemmer man å få frisk luft inn. Hvis ventilatoren kjører i bakgrunnen og suger alt luften ut av boligen og ingen ny frisk luft kommer inn, har ventilatoren ikke nok luft å ta av til slutt. Her vil man kunne oppleve at motoren vil støye mer enn normalt da den ikke kan trekke noe luft gjennom. Hvis boligen er utstyrt med desentralanlegg kan dette også resultere i undertrykk som kan forstyrre ventilatoren. Her skal man også huske å føre luft inn i boligen jevnlig eller koble desentralanlegget til din ventilator med potensialefri relé (ikke alle modeller).
- Tenn ventilatoren min. 10 min. før du tenner for platetoppen. Dette gjør at ventilatoren rekker å skape et undertrykk og en stabil luftstrøm og dermed oppnår man et bedre sug av matos/damp.
- Ved å tenne ventilatoren 10 min. før matlagingen, rekker ventilatoren å suge luften i stuetemperatur med opp og dermed varmer man de innvendige kalde metalldeler samt avtrekkskanalen opp innen den varme damp dannes. Hermed minimeres risikoen for kondensvann.
- Vær oppmerksom på om luften kan føres ut av boligen i den riktige mengde. Det er vanskelig å måle hvor mye luft som kommer ut. Bruk derfor så bred avtrekkskanal som mulig. Til de fleste ventilatorer anbefaler vi en avtrekkskanal på min. Ø 150 mm i diameter. Dette gjelder HELE VEIEN ut til det fri inkl. takhette eller hull i veggen. Ved redusering av avtrekkskanalens dimension vil lydnivået økes og sugeevnen reduseres, dermed oppstår også større sjanse for kondensvann.
- Vær oppmerksom på avtrekkskanalens installasjon; Jo kortere avstanden er fra ventilatoren og ut til det fri, jo bedre. Jo færre og bløtere knekk på avtrekkskanalen, jo bedre.
- Vær oppmerksom på avtrekkskanalens materiale; vi anbefaler lyd- og kondensisolert avtrekksslange eller aller best; fast kanal i plast eller metal
- Vær oppmerksom på at det skal monteres en avtrekksstuss med returspjell i ventilatoren (følger med).
- Tilbakeløp av kondensvann kan ikke alltid unngås 100%. Derfor kan man kjøpe en kondensoppsamler. Kondensoppsamleren monteres på avtrekkskanalen så tett på ventilatoren som mulig. Renner det kondensvand ned fra avtrekket, vil det samles i denne,hvor det vil fordampe igjen. Har man mye kondens, kan flere kondensoppsamlere monteres etter hverandre. Kondensoppsamleren fungerer kun på vertikale (loddrette) avtrekkskanaler. Se mer tilbehør nedenstående:
Nedenstående produkter er absolut verdt å prøve for å slippe for kondensvann:
Kondensvannsamler (til bruk i avtrekksrør med lodrett helning)
Autolukk Flowstar (til brug til avtrekksrør med vannrett helning, samt utgang i vegg)
IsoFlex avtrekksrør (avtrekksrør som er varme-, lyd- og brandisolert i Ø152mm el. Ø127mm)
Thermo Spjell (3 lags isolerende spjell i Ø148mm el. Ø125mm)
Det er viktig at sugekapasiteten i ventilatoren er kraftig nok til ditt kjøkken da den skal kunne skifte luften i rommet mellom 10 og 20 ganger i timen. For å finne ut av om din ventilator har sugekapasitet nok til ditt kjøkken, skal det lages en liten utregning. • Kjøkkenets romfang = lengde x bredde x høyde • Gang dette tall med ti, det vil si, at hvis ditt kjøkken er 6 meter i lengden, 3 meter i bredden og 2,5 meter i høyden er romfanget 45 m3, og ventilatoren skal derfor ha en sugekapasitet på minimum 450 m3 pr. time, for å kunne dekke tilstrekkelig (all luften skal som nevnt skiftes ut 10 til 20 ganger i timen).
Vi anbefaler klargjøring og installasjon etter man har kjøpt og fått produktet. Det kan gi feil hvis man gjør forarbeidet innen produktet er levert; feil utregning med mål, bytting av modell, gammel måltegninger på produktet osv.